Интегрираната териториална стратегия за развитие (ИТСР)  на Югозападния регион (ЮЗР)

...
Интегрираната териториална стратегия за развитие (ИТСР)  на Югозападния регион (ЮЗР)
Коментари Харесай

Одобрена е Интегрираната териториална стратегия за развитие за Югозападния регион до 2027 година 

Интегрираната териториална тактика за развиване (ИТСР)  на Югозападния район (ЮЗР) беше утвърдена на онлайн съвещание на Регионалния съвет за развиване.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева поздрави членовете на съвета за дейното им присъединяване в процеса на подготовка на главния документ за развиване на района до 2027 година. „ Различните гледни точки на доста заинтригувани страни са взети под внимание и систематизирани, с цел да се получи един фокусиран документ с най-важните цели “, сподели заместник-министър Георгиева и благодари на всички, които са се присъединили в това начинание. Този стратегически документ „ отключва “ финансирането в региона на районното развиване през програмния интервал 2021-2027 година и по тази причина утвърждението му е от извънредно значение.

Визията за района, заложена в Интегрираната териториална тактика, е обвързвана с развиване на капацитета на териториите в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и София – Столична община и 52-те общини в тях, с цел да доближат развитите европейски региони. 

„ С оглед на това разнообразие от общини – дребни и селски, огромни градове, упованията към Югозападния район са огромни, в това число да бъдат осъществени разнообразни типове партньорства и планове в съдействие “, допълни  Ивайло Стоянов, шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и програмиране “.

Избраните стратегически цели включват поддръжка на районните капацитети за резистентен напредък, вложение в човешкия капитал и превъзмогване на районните несъответствия, както и по-добра съгласуваност.

„ За постигането на тези цели ще бъдат нужни почти 1,5 милиарда лева, които могат да бъдат обезпечени посредством привличане на разнообразни финансови принадлежности и средства по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година “, добави Ивайло Стоянов.

Заместник-министър Георгиева също посочи, че тактиката дава опция за финансиране от доста разнообразни източници, което съставлява спомагателна опция за осъществяване на плановете. 

Председателят на Регионалния съвет за развиване Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, обърна внимание, че създадената тактика съдържа индикативни планове, като се задава единствено общата рамка за развиване на района, което разрешава гъвкавото ѝ осъществяване. 

Финалната стъпка за всички планове на интегрирани териториални тактики за развиване е внасянето им за разглеждане и утвърждение от Министерски съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР